Πρόσβαση

Διαδρομή

Η διαδρομή από την Αθήνα μέχρι τη Σπάρτη μέσω των εθνικών οδών είναι ευχάριστη και απλή. Μπορεί κανείς να επιλέξει την πρόσφατα ολοκληρωμένη Εθνική οδό Αθηνών-Καλαμάτας ή να στρίψει δεξιά πριν την Τρίπολη στην έξοδο Σπάρτη/Τεγέα και να ακολουθήσει την παλιά εθνική οδό. Από τη Σπάρτη μέχρι τη Μονεμβασιά οι τοπικές οδοί έχουν καλή σήμανση και περνούν μέσα από τα όμορφα τοπία της Λακωνικής γης.

Φτάνοντας στη Μονεμβασιά, διασχίζει κανείς το νέο χωριό και συνεχίζει στον ίδιο δρόμο προς το βράχο της Μονεμβασιάς, περνώντας τη γέφυρα. Ο δρόμος αυτός καταλήγει μπροστά από την πύλη του Κάστρου. Δεδομένου ότι αυτοκίνητα δεν μπαίνουν μέσα στο Κάστρο παρά μόνο οι πεζοί, είναι καλύτερα να οδηγήσει κανείς μέχρι την πύλη, να αφήσει εκεί τα πράγματα με το συνοδηγό και μετά να παρκάρει κατά μήκος του δρόμου. Αυτή είναι η μόνη δυνατότητα στάθμευσης κοντά στο Κάστρο. Αλλιώς μπορεί κανείς να παρκάρει στο νέο χωριό και να πάρει το λεωφορειάκι που εκτελεί τη διαδρομή νέο χωριό-Κάστρο κάθε μισή ώρα.

Εκτός από το Ι.Χ. μπορεί κανείς να έρθει στη Μονεμβασιά με το ΚΤΕΛ από το σταθμό του Κηφισού και με επιλεγμένα ταξί για τα οποία μπορούμε να σας ενημερώσουμε.

Χάρτης

Ο οικισμός

Το Κάστρο Μονεμβασιάς είναι ένας παραδοσιακός οικισμός περιτριγυρισμένος από τείχη και κατοικείται από τα πρώτα Βυζαντινά χρόνια. Βρίσκεται στην κοιλότητα ενός βράχου ο οποίος στέκει μόνος στη θάλασσα και ενώνεται με τη στεριά μέσω μίας γέφυρας. Από εκεί έχει πάρει και το όνομά του μονή – έμβαση. Ο οικισμός έχει διατηρήσει το μεσαιωνικό του ιστό και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του παράδοση και έτσι αποτελεί για τους επισκέπτες ένα πραγματικό ταξίδι στο παρελθόν.

Εκδρομές

Ο επισκέπτης που έρχεται στη Μονεμβασιά μπορεί να χρησιμοποιήσει το Κάστρο ως βάση για πολλές ενδιαφέρουσες επισκέψεις και εκδρομές και να περάσει πολλές μέρες απολαμβάνοντας διαφορετικές εμπειρίες. Αρχίζοντας από το Κάστρο αξίζει κανείς να περιηγηθεί στις 40 εκκλησιές, στο Μουσείο, στην Άνω Πόλη με την Αγία Σοφία και στον Φάρο που βρίσκεται λίγο έξω από τα ανατολικά τείχη αλλά και να κολυμπήσει στο ιστορικό Πορτέλλο. Σύντομες διαδρομές αυτοκινήτου θα οδηγήσουν τον επισκέπτη σε γραφικά κοντινά χωριουδάκια, ιδιαίτερα τοπία, σπηλιές και όμορφες παραλίες. Από το Κυπαρίσσι ως τον κάβο Μαλέα και από τη Νεάπολη ως την Πλύτρα, ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει πολιτιστικά ενδιαφέροντα με δραστηριότητες στη φύση και τοπική γαστρονομία. Είμαστε στη διάθεσή σας για να σας συμβουλέψουμε από κοντά με πολλές προτάσεις και λεπτομέρειες για τις εκδρομές σας!