Η ιστορία μας

Το Θεοφανώ art hotel βρίσκεται μέσα στο Κάστρο Μονεμβασίας και πάνω στην επιβλητική πλατεία της Χρυσαφίτισσας και το θαλάσσιο τείχος, μία ιδιαιτέρως προνομιακή θέση μέσα στον παραδοσιακό οικισμό. Τα παράθυρα και οι βεράντες του ξενοδοχείου απολαμβάνουν την ανενόχλητη θέα του Μυρτώου πελάγους. Το ιστορικό Πορτέλο για το θαλάσσιο μπάνιο βρίσκεται σε απόσταση λίγων μόνο μέτρων.

 

Ένας τέτοιος ανοικτός χώρος όπως η πλατεία είναι σπάνιος στον οικισμό και οφείλει την ύπαρξή του σε πολεοδομικό σχέδιο που εκτελέστηκε επί Όθωνα. Για το λόγο αυτό και όλα τα κτίσματα που βρίσκονται επί της πλατείας φέρουν νεοκλασικά μπαλκόνια στην πρόσοψή τους.

 

Η ιστορία μας

 

Σύμφωνα με τα παλαιά συμβόλαια ιδιοκτησίας, τα κτίσματα του ξενοδοχείου, των οποίων η αρχική ιστορία ταξιδεύει πολλούς αιώνες πίσω, ανήκαν μεταγενέστερα στην οικογένεια του ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Μάλιστα ο ίδιος ο ποιητής γεννήθηκε σε ένα από αυτά, όπως αναφέρεται και στο βιβλίο της αδελφής του, Λ. Ρίτσου.

 

Τα σωζόμενα ίχνη των κτισμάτων, ήδη πολύ ενδιαφέροντα και πλούσια σε αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, μελετήθηκαν και αναστηλώθηκαν με μεγάλη προσοχή και ευαισθησία με τέτοιο τρόπο ώστε η υψηλή αισθητική και η άνεση να αγκαλιάζουν την παράδοση.

 

Η αναστήλωση των κτισμάτων έγινε σύμφωνα με τον χαρακτήρα του παραδοσιακού οικισμού του Κάστρου αλλά και με μεγάλη έμφαση στην ποιότητα της κατασκευής και την οικολογική συνείδηση. Οι υφιστάμενες λιθοδομές ανορθώθηκαν στο αρχικό τους ύψος και επενδύθηκαν με μονώσεις και βυζαντινά κονιάματα που εξασφαλίζουν ευχάριστη εσωτερική θερμοκρασία όλες τις εποχές.

 

Τα υπάρχοντα αρχαιολογικά στοιχεία έχουν κρατηθεί αυτούσια και είναι ορατά. Οι στέρνες που βρέθηκαν έχουν επισκευασθεί και τεθεί σε λειτουργία για την αποθήκευση και χρήση βρόχινου νερού. Τα περίτεχνα δάπεδα είναι όλα χειροποίητα. Τέλος, το Θεοφανώ art hotel είναι το μόνο ξενοδοχείο στο Κάστρο όπου έχει εκπονηθεί και εφαρμοσθεί εκτενής μελέτη ηχομόνωσης για τη μεγαλύτερη γαλήνη των φιλοξενούμενων.